Keuzehulp

6. Hoe installeer ik een camerasysteem?

Onze camerasystemen zijn eenvoudig aan te sluiten. Sterker nog, 90% van onze klanten heeft nog nooit een camerasysteem aangesloten, maar installeert het Bascom-systeem gewoon zelf. In dit artikel leggen we uit wat er gebeurt nadat u uw camerasysteem heeft uitgepakt.

Stap 1: locatie van de camera's bepalen

Er zijn twee factoren die bepalen waar u uw camera’s het best kunt ophangen.

 1. Kies een plek vanaf waar u goed zicht heeft op datgene wat u in beeld wilt brengen. Richt u uw camera’s zo dat het belangrijkste zich in het midden bevindt, want daar is het beeld het scherpst en het nachtzicht het helderst.
 2. Kies een plek vanaf waar u de kabels weg kunt werken. Draadloze camera’s moeten naar een nabijgelegen stopcontact. Bekabelde camera’s moeten naar de recorder.

Tips voor de perfecte beeldkwaliteit

 • Plaats de camera’s tussen de 2,5 tot 3 meter hoog. Zo kan men er niet bij en kijkt u recht in het gezicht in plaats van bovenop het hoofd.
 • Film niet vanachter glas. Glas weerspiegelt infrarood, wat resulteert in slechte nachtbeelden.
 • Hoe verder u uitzoomt, hoe groter uw overzicht (mogelijk met al onze camera’s).
 • Hoe verder u inzoomt, hoe meer details dus hoe groter de herkenbaarheid van bijvoorbeeld personen (mogelijk met onze PRO en PLUS-camera’s).

Stap 2: de camera's ophangen

Monteren & draaien

U schroeft de camera’s met 3 of 4 schroeven vast aan het plafond of aan de muur. De boorplekken zijn eenvoudig te markeren en de juiste schroeven en pluggen worden standaard meegeleverd.

Nadat u de camera’s heeft bevestigd, kunt u ze in alle rust richten. Ze zijn zo ontworpen dat u ze op alle mogelijke manieren kunt draaien en roteren, zelfs als ze aan een schuine muur of plafond hangen. Ook kunt u het beeld achteraf nog eens horizontaal en verticaal spiegelen. Waar en hoe u de camera’s dus ook ophangt, weet dat u het beeld altijd recht en netjes krijgt.

Alles over de kabel

Aan de camera zit een enkele stekker van 30 cm met UTP-aansluiting (female). Met een UTP-kabel verbindt u de camera met de recorder (bij een bekabeld systeem) of met de Bascom® POWER-adapter (bij een draadloos systeem). Bij bekabelde camera’s zit standaard een kabel van 20 meter en bij draadloze camera’s een kabel van 10 meter. Deze kabel is desgewenst te vervangen door een kortere of langere (maximaal 100 meter, CAT5e of hoger). We hebben eventueel ook een kabelrol waaruit u zelf kabels op maat knipt.

De kabel wegwerken

Hoewel u de stekker van de camera uit de zijkant van de behuizing kunt laten komen, is de mooiste oplossing om direct achter de camera door de muur te laten lopen. Uw camera hangt dan zonder dat er een kabel zichtbaar is.

Stap 3: de recorder neerzetten

De recorder kan overal worden neergezet, zolang er maar een stopcontact is. Veelgebruikte locaties zijn in de meterkast, serverruimte, of bij de tv. Naast dat het handig is dat de recorder niet teveel in het zicht staat, zijn er nog twee zaken om even goed over na te denken.

Hoe wilt u meekijken en instellingen aanpassen?

U kunt uw recorder op twee manieren gebruiken:

 1. Door een beeldscherm of tv direct op de recorder aan te sluiten.
 2. Door met uw smartphone, tablet of computer op de recorder in te loggen nadat u deze met het internet heeft verbonden.

Hoe gaat u de recorder met het internet verbinden?

U kunt de recorder op drie manieren met internet verbinden:

 1. Direct met netwerkkabel op de modem of router (wordt standaard meegeleverd).
 2. Via Wi-Fi met onze Wi-Fi-antenne (verkrijgbaar als accessoire).
 3. Is er helemaal geen vaste internetverbinding aanwezig, maar wilt u wel op afstand meekijken? Creëer dan een mobiele internetverbinding met onze 4G-router.

Stap 4: het systeem aanzetten en ingebruiknemen

Zodra de camera’s en recorder van stroom zijn voorzien, verbinden zij automatisch en begint de recorder met opnemen. Het systeem werkt meteen en er hoeft niks meer ingesteld te worden. Wilt u toch iets wijzigen, dan wijst de gebruiksvriendelijke interface zich vaak vanzelf, kunt u onze uitgebreide kennisbank raadplegen of kunt u ons telefonisch en per e-mail benaderen. Dan helpen we u graag verder.

Help ons deze pagina verbeteren

We zijn momenteel bezig met het verbeteren van deze pagina. Mist u informatie? Of kunnen we zaken beter verwoorden en/of visualiseren?